Ugerløse

BORNHOLM: Renovering med koblede vinduer viser respekt for øens historie

Tusindvis af Bornholms bygninger er registreret med høj bevaringsværdi, og det skaber helt særlige forhold for nichevirksomheder i byggebranchen.

Det gælder fx for vinduesproducenten Frovin, som leverer forholdsvist mange koblede vinduer og døre til solskinsøen. Kombinationen af strenge energikrav og krav til opretholdelse af den oprindelige byggestil baner vejen for de ellers utraditionelle vinduer.

Bornholm er et af de områder i Danmark, hvor koncentrationen af fredede og bevaringsværdige bygninger er størst. Ifølge Bornholms Kommunes kulturmiljøatlas, som har ca. 20.000 registrerede bygninger, er ca. 2.000 registreret med høj bevaringsværdi. De mange velbevarede bebyggelser er af stor arkitektonisk og kulturhistorisk værdi, og mange er flere hundrede år gamle. Renovering af disse fredede og bevaringsværdige bygninger kræver en ekstra indsats, forklarer Jan Rasch-Andersen fra Ejendomsservice-Bornholm, som til daglig arbejder med renoveringsprojekter af ældre bygninger over hele Bornholm.

- Gamle, romantiske bindingsværkshuse er et af Bornholms særlige kendetegn og er med til at give øen sin unikke charme. Mange af husejerne har en vis forpligtelse i form af lokalplaner og andre hensyn til at bevare bygningen i sin oprindelige byggestil, siger han.

En stor udfordring er ofte at finde frem til, hvordan huset oprindeligt så ud. Derfor henter han ind i mellem hjælp i kommunens fotoarkiv eller går helt tilbage til originaltegningerne for at se, hvordan stilen egentlig blev tiltænkt. En anden udfordring kan ofte være at få nye vinduer og døre monteret i de gamle, slidte lervægge. Hvis altså det lykkes ham at finde frem til de ønskede byggematerialer:

- Som privatpersoner har husejerne naturligvis også ønsker om en indendørs komfort, der normalt kommer med moderne vinduer. Det sætter os nogle gange lidt i en kattepine, da vi skal ud og finde et byggemateriale, der leverer både komfort og lever op til lokalplanen. Men det lykkes os altid til sidst med lidt tilpasninger og utraditionelle løsninger, siger han.

Koblede vinduer passer til stilen

bornholm_722x474.jpg

Renovering af de mange gamle huse sker ofte med nicheprodukter, som måske ikke er så velkendte på det brede byggemarked, men tydeligvis kommer til sin ret i ældre og fredede bygninger. Vinduesproducenten Frovin Vinduer og Døre er specialiseret i koblede vinduer til bevaringsværdige bygninger og har et forholdsvist stort marked på Bornholm sammenlignet med andre landsdele.

- De koblede vinduer vandt især frem omkring år 1900 som et moderne forsatsvindue, der var forbeholdt den mere velhavende del af befolkningen. I dag ser man mange store villaer og ældre boligforeninger med koblede vinduer, men også mange virkeligt gamle huse får monteret nye, koblede vinduer, fordi de udseendemæssigt svarer til den oprindelige byggestil, forklarer Claus Haastrup, salgschef i Frovin.

Koblede vinduer produceres stadig efter den håndværksmæssige tradition og er tro mod det oprindelige design, mens de tekniske egenskaber hele tiden opdateres efter nutidens bygge- og energikrav. Eksempelvis leveres alle Frovins koblede vinduer med energimærkningen A som standard og er således blandt markedets mest energirigtige løsninger.

Øen, alle elsker

Både Claus Haastrup fra Frovin og den bornholmske håndværker Jan Rasch-Andersen er enige om, at Bornholms velbevarede charme og udtryk er en af hovedårsagerne til, at øen er så vellidt blandt hele den danske befolkning.

- Jeg er måske lidt miljøskadet, for jeg er ekstra optaget af at se nærmere på vinduer, når jeg kommer på besøg. Men jeg finder generelt en kæmpe fornøjelse i at gå rundt og studere alle de bevaringsmæssige tiltag, som gøres for at bevare solskinsøens originalitet. Hvem elsker ikke Bornholm?, slutter Claus Haastrup.