Holder liv i Gammel Kongevejs historie

Gl_Kg_vej_171_2_efter.jpg
For at bevare det udtryk og den historie, som vejen emmer af, er det vigtigt at renovere med respekt for det oprindelige, og det har man netop gjort ved en af vejens store etageejendomme.

Gammel Kongevej er formentlig den ældste vej på Frederiksberg, og for at bevare både Gammel Kongevej 171 og resten af vejens udtryk er det derfor vigtigt, at der bliver renovereret med respekt for det traditionelle håndværk. Og det har vi netop gjort ved nummer 171, hvor bygningens intet mindre end 190 vinduer er blevet udskiftet med nøje udvalgte materialer, fortæller projektleder hos tømrerfirmaet TSCO A/S Christian Overgaard, der gennem mange år har beskæftiget sig med at renovere ældre bygninger i Frederiksberg-området med fokus på at bevare det traditionelle udtryk.

I alt indeholder adressen på Gammel Kongevej 20 lejemål, hvoraf ti af dem er herskabslejligheder. Samtlige lejemål har netop fået skiftet vinduerne med nye fra Frovin Vinduer & Døre. Vinduesproducenten er nemlig specialiseret i at producere nicheproduktet koblede vinder, som måske ikke er så velkendt på det brede byggemarked, men som særligt egner sil til ældre og fredede bygninger.

 

Bruges især til fredede og bevaringsværdige bygninger

GlKongevej_171_www_400px.jpg (1)

Vi producerer såkaldte koblede vinduer, som er et produkt, man især bruger til fredede og bevaringsværdige bygninger som denne. Det er nemlig en moderne udgave af de traditionelle kittede sprossevinduer med et enkelt lag glas yderst og et forsatsvindue inderst, som man brugte for over hundrede år siden. Dengang var den inderste rude dog monteret på vindueskarmen, hvilket var en kende upraktisk, og derfor har vi i den moderne udgave sammenkoblet den yderste vinduesramme og den inderste forsatsramme. På den måde kan det åbnes og lukkes som et helt almindeligt vindue, mens det samtidig syner af det oprindelige håndværk, fortæller Frovins salgschef Claus Haastrup.

Selvom det koblede vindue produceres efter den håndværksmæssige tradition og er tro mod det oprindelige design, så lever det også op til nutidens bygge- og energikrav. Eksempelvis er Frovins vinduer blandt markedets mest energirigtige løsninger, da de leveres med energimærkningen A som standard.

Til opgaven er der valgt de koblede vinduer til bygningens facadeside ud mod vejen, da det var påkrævet fra kommunens side, mens gårdsiden har fået Frovins termovinduer.