Ugerløse

Et særligt udbud: Krav om originale vinduer blev afgørende

Frovin Vinduer og Døre har netop vundet et stort vinduesudbud på de 100 år gamle, tidligere værftsboliger i Hamlets Vænge i Helsingør. Især kravet om de noget usædvanlige koblede vinduer blev tungen på vægtskålen, for bebyggelsen skal nemlig bevare sit oprindelige udtryk fra 1917.

Mange har sagt, at boligforeningen Boliggården på Hamlets Vænge i Helsingør er en af Nordsjællands smukkeste, almene boligbebyggelser med murede længehuse, tegltage og halvvalm. De 166 tidligere værftsboliger blev bygget i 1917, og i overensstemmelse med datidens byggestil blev vinduespartierne mod gaden dengang monteret med såkaldte koblede vinduer – en særegen og meget fornem vinduesteknik med kittede sprossevinduer og et forsatsvindue koblet direkte på rammen.

I dag står boligerne i Helsingør over for en større renovering, bl.a. af samtlige vinduer, og vinduesudbuddet blev for nylig vundet af Frovin Vinduer og Døre, som er specialister i koblede elementer. Ifølge salgschefen i Frovin, Claus Haastrup, var det afgørende for udbuddet, at vinduesleverandøren var i stand til at levere koblede vinduer, der både ser ud som boligernes oprindelige vinduer og lever op til nutidens energikrav.

- De koblede vinduer er en markant del af denne boligforenings stærke, originale udtryk og bidrager til, at disse boliger skiller sig ud i den almene boligmasse. Denne effekt skal naturligvis bevares i renoveringsprojektet, fortæller Claus Haastrup.

Frovin_Hamlets-Vænge_KHS-Arkitekter2_722x474.png

Claus Haastrup fortsætter:- Koblede vinduer i dag bliver stadig lavet ud fra det traditionelle håndværk, så stilen fra gamle dage bevares. Men vi har sørget for, at vinduets egenskaber lever fuldt ud op til nutidens energikrav og danskernes ønske til indendørs komfort. På den måde er koblede vinduer med til at bevare boligens oprindelige udtryk, mens energieffektiviteten er mindst lige så høj som ved vinduer i nutidig stil.

Individuelle mål på vinduer

Frovin har over 40 års erfaring med udvikling og design af koblede vinduer til danske boliger og har gennem tiden leveret mange vindueselementer på specialmål til ældre, fredede eller bevaringsværdige bygninger. Denne erfaring kommer Frovin til gode, fordi de ca. 2.400 vindueselementer i de 100 år gamle vindueshuller i Hamlets Vænge over tiden har sat sig og står i dag med individuelle mål. Det betyder, at alle vinduer skal tilpasses nøjagtigt det sted, de skal sidde, og det stiller skrappe krav til overblik og logistik.

- Hamlets Vænge er en stor logistisk udfordring, fordi vi arbejder i gamle huse, der ikke har de samme mål. Derfor kan vi ikke bare sætte lemme, døre og vinduer ind i samme standardmål i samtlige 166 boliger, siger Charlotte Kehlet Kristensen, projektleder på Hamlets Vænge for entreprenørfirmaet Ole Jepsen A/S, som udfører renoveringsarbejdet.

Renoveringsarbejdet i Hamlets Vænge blev igangsat i løbet af efteråret, og projektet fortsætter indtil foråret 2017.