Vinduer med respekt for historien

Den Sønderjyske By

Frovin blev valgt til ordren på omkring 1700 koblede vinduer til den bevaringsværdige bydel på Frederiksberg, Den Sønderjyske By.

Den bevaringsværdige bydel Den Sønderjyske By på Frederiksberg stod overfor en omfattende facaderenovering. De cirka 300 boliger skulle alle have nye, energivenlige vinduer, hvilket løb op i ikke mindre end 1700 koblede vinduer. Sammen med entreprenørfirmaet PNP-BYG vandt vinduesproducenten Frovin ordren på de mange elementer til bygningen, der ejes af Frederiksberg Boligfond og administreres af PrivatBo.

Original arkitektur bevares

SonderjyskeBy_Case03.jpg

Den Sønderjyske By blev bygget i 1921, og bebyggelsen er i dag erklæret bevaringsværdig i næsthøjeste klasse hos Kulturarvstyrelsen. Derfor var der i projekteringen også stort fokus på at bevare den oprindelige byggestil, mens det samtidig var et afgørende krav, at de nye vinduer skulle være energirigtige og leve op til moderne funktionalitet:

- I forbindelse med vinduesudskiftningen på Den Sønderjyske By har krav til funktionalitet, æstetik og energioptimering været i højsædet. Det har således været vigtigt, at de nye vinduer i bebyggelsen både var en tilbageføring til ejendommenes oprindelige arkitektur og kunne leve op til et moderne energirigtigt vindue, siger arkitekt Ulla Munk Beilin fra sbs rådgivning A/S ARKITEKTER OG INGENIØRER, som er totalrådgiver på byggesagen.

Samtidigt var det et ønske, at der mod de mere befærdede veje blev brugt et lydisolerende vindue

Det oprindelige vindue

SonderjyskeBy_Case04.jpg

Til opgaven blev der derfor valgt de særlige koblede vinduer og altandøre, som Frovin netop er specialist i at levere til både boligforeninger, almindelige boliger og andre større bygge- og renoveringsprojekter. De kendetegnes ved, at den yderste vinduesramme er sammenkoblet med den inderste forsatsramme og ses ofte i ældre, klassiske byhuse i de større byer.

- Koblede vinduer stormede frem på det danske byggemarked i perioden 1840 til 1920, og derfor rammer Den Sønderjyske By stilmæssigt lige ned i denne tidslomme. Koblede vinduer i dag har formået at bevare det oprindelige vindues æstetik, så arkitekturen bevares med respekt for historien, mens konstruktionen indeholder de moderne teknologier, som gør vinduet til den mest energirigtige løsning i ældre bygninger. Så selvom det koblede design er over 100 år gammelt, er det stadig meget anvendt i dag som en energirigtig løsning, forklarer Frovin salgschef Claus Haastrup.

Udover de koblede vinduer leverede Frovin også koblede havedøre og døre i franske altaner samt standard kældervinduer med fast karm til Den Sønderjyske By.