Mest søgte sider

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til vores produkter, så er vi klar – uanset om det er stort eller småt.

Kontakt os

Renovering med koblede vinduer viser respekt for Bornholms historie

Tusindvis af Bornholms bygninger er registreret med høj bevaringsværdi, og det skaber helt særlige forhold for nichevirksomheder i byggebranchen.

Det gælder fx for vinduesproducenten Frovin, som leverer forholdsvist mange koblede vinduer og døre til solskinsøen. Kombinationen af strenge energikrav og krav til opretholdelse af den oprindelige byggestil baner vejen for de ellers utraditionelle vinduer.

Bornholm er et af de områder i Danmark, hvor koncentrationen af fredede og bevaringsværdige bygninger er størst. Ifølge Bornholms Kommunes kulturmiljøatlas, som har ca. 20.000 registrerede bygninger, er ca. 2.000 registreret med høj bevaringsværdi. De mange velbevarede bebyggelser er af stor arkitektonisk og kulturhistorisk værdi, og mange er flere hundrede år gamle. Renovering af disse fredede og bevaringsværdige bygninger kræver en ekstra indsats, forklarer Jan Rasch-Andersen fra Ejendomsservice-Bornholm, som til daglig arbejder med renoveringsprojekter af ældre bygninger over hele Bornholm.

Gamle, romantiske bindingsværkshuse er et af Bornholms særlige kendetegn og er med til at give øen sin unikke charme. Mange af husejerne har en vis forpligtelse i form af lokalplaner og andre hensyn til at bevare bygningen i sin oprindelige byggestil Jan Rasch-Andersen fra Ejendomsservice-Bornholm

En stor udfordring er ofte at finde frem til, hvordan huset oprindeligt så ud. Derfor henter han ind i mellem hjælp i kommunens fotoarkiv eller går helt tilbage til originaltegningerne for at se, hvordan stilen egentlig blev tiltænkt. En anden udfordring kan ofte være at få nye vinduer og døre monteret i de gamle, slidte lervægge. Hvis altså det lykkes ham at finde frem til de ønskede byggematerialer:

"Som privatpersoner har husejerne naturligvis også ønsker om en indendørs komfort, der normalt kommer med moderne vinduer. Det sætter os nogle gange lidt i en kattepine, da vi skal ud og finde et byggemateriale, der leverer både komfort og lever op til lokalplanen. Men det lykkes os altid til sidst med lidt tilpasninger og utraditionelle løsninger", siger han.